Diare/forstoppelse på kanin og behandling hjemme

Hei bloggen! :-)

Kaniner har en meget følsom mage.Så skal gå igjennom litt foring og hva en kanin trenger og hva man kan gjøre om kaninen får diare/forstoppelse.

FORSTOPPELSE :

Årsak: For lite fiber i kost,brått forbytte,fremedlegmer i fordøyings-systemet,feks plast,hårballer om kaninen er i felling.

Symptomer: Kaninen sturer,sitter stille i et hjørne,vil ikke røre på seg,vil helst ikke bli rørt heller,kan hende agresiv adferd. Manglende avføring. Små mørke perlelort i begynnelsen. 

Forebyggende tiltak:

Børst kaninen i fellingstiden,man kan også gi litt ananaz i fellingstiden,for det inneholder enzymer som løser opp hårballer i systemet,nok fiber i kost,om bytte av for, bland det nye med det gamle i 2 uker.mosjon og bevegelse er også viktig for kaninen. Fri tilgang på vann og høy.Ikke for den med gangerblandinger. Finn en god pellets med et godt fiberinnhold.

Behandling hjemme:

Forsiktig magemassasje,renset parafin (fåes kjøpt på apoteket) 2-3 ml 2-3 ganger om dagen. Gjerne morgen,middag og kveld. Man bør se avføring i løp av dagen. Viss ikke kontakt dyrlege omgående. Død kan inntreffe innen et døgn.

 

DIARE:

Årsak: 

dette kan også komme av for lite fiber i kost og forskjellige tarmsykdommer. e-coli og koksidose feks! dette er bakterier som normalt finnes i tarmene,men noen ganger blomsterer de opp! feks:ved nye kaniner i stallen med annen bakterieflora. Nye Kaniner skal ALLTID i karanatene. Jeg pleier å kjøre karantenetid i ca 2 uker- 3 uker..kan også komme av for brått bytte av for.introduser ny mat forsiktig ved å blande i det gamle foret ca 2 uker..mindre av det nye foret,enn det gamle,øk mengden av nytt for sakte og forsiktig.

Forebyggende tiltak:

En kanin skal som sagt ha fri tilgang på høy og friskt vann,god hygiene i bur,nok fiber i kost,ikke for mye frukt og grønt uten å tilvenne magen først. En kanin skal ikke ha mer enn en spiseskje frukt om dagen uansett. Ikke bruk gnagerblandinger,da en kanin så absolutt ikke er gnager.

Behandling hjemme: Kun vann og næringsrikt høy i 2-3 dager. Blåbærlyng kan også gies i tilegg. Har brukt dette selv mange ganger,å det funker hver gang. Pass på så kaninen drikker godt,så den ikke blir dehydrert. Vær ekstra raus med å gi den friskt vann. Om det ikke gir seg etter 2-3 dager,kontakt vetrinær.

 

Bare å spørre om det er no mer dere lurer på :-) Lager flere innlegg om sykdommer og behandling hjemme etterhvert :-) Bare å siifra om det er no dere vil jeg skal skrive om også.

Synnøve

4 kommentarer

04.01.2012 kl.17:35

Her lærte jeg noe nytt :D Ofte skriver folk om det samme om og om igjen om kaniner men her lærte jeg noe nytt :D Akuratt som i det forrige inlegget ditt :D Bra skrevet!

zitgokaninoppdrett

04.01.2012 kl.20:40

Anonym:åh! så bra :-D Ble jeg veldig glad for å høre :-)) Tusen takk :-D

Therese

08.08.2013 kl.00:29

Uff, jeg skulle ønske jeg hadde lest dette innlegget for 24 timer siden. Kaninen vår var uvanlig rolig i går, og ikke seg selv. Vi har vært på ferie, så jeg tenkte bare at den gjerne trengt litt tid. I dag ville den ikke spise og drikke, så vi vurderte dyrlegen. Fant ut vi skulle prøve la den gå løs på plenen, da den vanligvis elsker å springe rundt i Hagen. Den kvikner til, og hoppet rundt, fikk i den litt vann. Så da tenkte jeg at den rett og slett kunne ha vært lei, siden den har vært i bur denne tiden. Den lå lenge på gresset og koste med gutten min, før den trakk inn i skyggen. Plutselig var den vekk, og vi har brukt hele dagen, ettermiddag og kveld på å lete. Den er borte. Selvsagt tenker jeg nå at vi skulle reist rett til dyrlegen. Gutten min er knust, og vi frykter den ligger død en plass. Regner med at den har fått forstoppelse. Uten å finne ham, har vi jo ingen mulighet til å hjelpe ham, det er jo bare så trist. Aner du om de stikker når de blir syk, for å finne en plass å dø?

zitgokaninoppdrett

23.09.2013 kl.11:19

Therese: Hei Therese, beklager sent svar. Har ikke vært så aktiv på denne bloggen det siste året dessverre :-( Åssen går det med kaninen? Har dere funnet den? De kan gjemme seg for å dø ja..De er mestre på å skjule smerte og sykdom..Vanskelig å se om dem er syke..For de er veldig gode på å skjule det, pga at de er byttedyr å vil ikke være et lett bytte for rovdyr..Så har de mulighet gjemmer de seg..Håper uansett dere fikk en happy ending :-)

Skriv en ny kommentar

zitgokaninoppdrett

zitgokaninoppdrett

33, Askim

Hei! Er en livsglad kvinne som vil blogge om mitt oppdrett og hverdagen med kaninene mine :-)Jeg driver oppdrett av dvergharer, løvehodedvergvedder,hvit/blåøyd dvergveddere og liten sølv. Dette blir også en salgs- blogg og omplasserings blogg.Jobber også for å skaffe trengende hjemløse kaniner nye hjem.Som oppdretter må jeg jo ta ansvar. Kaniner har jo blitt et meget populert kjeledyr,men det er også det mest omplasserte. Jeg omplasserer også kaniner som folk kjøper herifra.Man må faktisk skrive under på en kontrakt om at man er pliktig til å ta kontakt med meg,om man ikke kan ha kaninen lenger. Jeg hjelper og omplasserer også misshandlete kaniner. For mer innfo kan dere besøke hjemmesiden min zitgokaninoppdrett.piczo.com .Legg meg til som venn da vell,om du er glad i dyr/kaniner :-)) Her kan dere også spørre meg om ting ifht kaniner,så skal jeg svare så godt jeg kan!Kos dere med bloggen :-) Klem Synnøve

Kategorier

Arkiv

hits